Katja – Fri stark och farlig del 2

Katja – Fri stark och farlig del 2 av Ida Andersson.

Katja flyttar hemifrån och flyttar ihop med Kicken.  Hon kämpar med olika jobb på olika ställen. Öresundsvarvet var en stor arbetsplats i Landskrona innan det lades ned.

Främlingsfientligheten var stor och mycket jobbig för Katjas föräldrar. Även Katja råkade ut för det.

Katja är väldigt strävsam och väldigt uppfinningsrik i sitt hem.  Vännerna i MC klubben börjar flytta ihop och får barn.

Det är mycket destruktivitet mellan henne och Kicken. Kontakten mellan Katja och hennes mamma blir bättre när hon flyttat hemifrån. Katja har även kontakt med sin pappa Alberto som har gått vidare i livet.

Jag blir så nostalgisk över att få läsa den här boken. Ett hårt men ett mycket innehållsrikt liv vi får följa med på. Sen den här magkänslan som Katja följer. Jag blir matt över hur mycket Katja hinner med att göra på sin fritid. Det som vi alla söker efter, någon som älskar en och att älska tillbaka . Vi får även följa med på en resa till Europa. Håller andan när jag läser om det.

Blir ledsen över att det här är sista boken om Katja. Tycker att Ida Andersson knyter ihop berättelsen om Katja väldigt bra. Tycker att så många som möjligt av er ska bekanta er med Katja och hennes liv.

 

Boken får

På den 6-gradiga skalan.

 

 

 

 

 

 Fri Stark och Farlig Del 1

 

Katja 3 Ida Andersson.

Katja börjar i åttonde klass då mycket har hänt hemma. Hennes mamma Lilijana har skrivit på om att skiljas från Alberto. Katja och hennes bror Alexander bor hos mamma.

Katja hittar olika vägar och kompisar för att hitta sin plats i tillvaron. Hon hamnar i ett MC gäng där hon kan få vara den hon är. Hon är annars en orolig själ som inte verkar passa in någonstans . Hon är också en tonåring som får ta väldigt mycket ansvar.

Vi får följa Katja när de åker tillbaka till Slovenien och hälsar på. 

Bråken med sin mamma och hur hon sakta tar över sitt eget liv med studier sjukdomar och vantrivsel.  Tjejerna som hon följer med på olika dansställen runt omkring Landskrona och Skåne.

Boken speglar hur det kunde vara att vara tonåring på 70 talet och ha många saker i bagaget. Att även ha invandrat till Sverige på 60 talet. Det vi upplever idag fanns även på den tiden.

Beskrivningarna får mig att tappa andan och förflyttar mig själv tillbaka till den tiden. Känslan att kunna tjäna egna pengar vara fri och kunna köpa saker man hett har önskat sig. Hur kärleken får det att spira kroppen.

Det är ett äventyr att få vara med Katja på hennes väg att bli vuxen. Det har ingen betydelse att Ida Andersson skriver om Landskrona och Skåne för när vi alla frigör oss och blir vuxna kan det vara precis var som helst i världen.

De här böckerna om Katja får ni inte missa. Det är en bladvändare och jag vet inte om jag verkligen kan hålla mig så länge som till i höst för att få läsa den sista delen av Katja. Vill bara säga LÄS BÖCKERNA !

Av mig får den högsta betyg

Boken får  

På den 6-gradiga skalan

 

 

Helvetet i paradiset

Katja 2  av Ida Andersson.

Katja och hennes familj har kommit ifrån Slovenien och behövs här i Sverige som arbetskraft.

Katja börjar i skolan och får inte en så bra start. Hennes pappa vill visa sig att det är han om bestämmer och uppfostrar barnen.

De flyttar en hel del innan de kommer till Landskrona i Skåne.

Katja får det inte bättre vare sig hemma eller i skolan. En lärare ser till att livet i paradiset inte finns.

Det finns även retstickor i klassen och på väg till och från skolan.

Hemma finns det lugna perioder men slutar ofta med misshandel.

Det som hjälpte Katja var musiken. Då försvann hon in i sin egen bubbla. Alla svenska och slovenska skivor var det hon fick lyssna på. Allt Engelskt och modernt var som ett rött skynke för hennes pappa.

Båda hennes föräldrar arbetar så de kan resa som är det bästa Katja vet.

Beskrivningarna när de reser får en att vilja resa likadant, men kanske utesluta några vägar.

Boken berör mig väldigt mycket. Ingen människa skulle behöva vara så utsatt som Katja var.

Det här gäller även i dagens skola och i vårt samhälle. Tänk om vuxna skulle kunna förklara mera för sina barn, de förstår. Ida Andersson beskriver så bra hur det såg ut i Landskrona så jag som varit mycket där känner knappt igen mig. I sommar ska jag resa runt i Landskrona och se hur det ser ut

Vill verkligen ni skall läsa de här böckerna för vi alla behöver lära oss att behandla varandra och våra nytillkomna mycket bättre.

Det här är bok nummer två och sista delen om Katja kommer runt midsommar.

Den tredje och sista boken är jag väldigt nyfiken på hur det ska gå för Katja att komma i tonåren och revolten mot sina föräldrar.

Boken får

Katja den oönskade dotternBerättelsen om Katja Den oönskade dottern av Ida Andersson.

Vi får följa Katja om hur hon har haft det med sina föräldrar Alberto och Liljana i Slovenien. Alberto ville ha en son. Han satt på krogen och kom hem för att slå Katja och Liljana.

Det var fattigt och väldigt hårt liv i Slovenien. Vi får följa lite av landets historia genom kriget och sedan det tillhörde det kommunistiska Jugoslavien.

De flyr till Italien för att till slut komma till Sverige som behövde arbetskraft.

Boken får mig att bli så nyfiken på Slovenien. Blir även ledsen över hur Katja har haft det. Den här historien är hämtad ur livet. Den känns extra nära till Katja som är så oönskad och mobbad.

Det här är första boken av tre i den här Katja serien. Jag väntar med otålighet på nästa bok.

Tycker verkligen att ni ska bekanta er med den här debutförfattaren och Katja.


Boken får