Sömngångare

Sömngångare av Håkan Eriksson.

Kriminalinspektör Annette Jansson är på Säpo. Hon har blivit kallad av Per Stavfeldt för att titta på en film som kommit in till lokaltidningen och sedan till honom som arbetar som polis i Skärholmen i en söderförort i Stockholm. De får se några unga män som misshandlar en där en banderoll på arabiska från koranen framträder. De är jihadister som en uppmaning att följa de rättrognas väg enligt Per Stavfeldt.

Några unga män och kvinnor har bibelstudier hos en imam. Många känner sig utanför samhället och de vill läsa och diskutera innehållet i koranen. Jamal är ute på nätet och ser olika filmer och blir kontaktad av någon han inte vet vem det är.

Annette Jansson håller på med utbildning om hur man skuggar andra . Under en övning upptäcker rekryterna att Annette är skuggad. Det blir allvar och de skuggar några till ett hus som säpo genast sätter under bevakning.

Mohammed har kommit till Sverige. Han rör sig försiktigt och blir en ledare över några som varit i Sverige länge och de gör många saker i hemlighet.

Håkan Eriksson skriver om det som händer nu i vårt samhälle. Den blir så realistiskt att det som händer omkring oss får vi följa med i boken. Vi har många muslimer i Sverige och de är inte jihadister.

Den här boken är en debutroman. Den blir lite tråkig ett tag för författaren förvillar oss lite för mycket utan at få grepp om vad som händer.

Boken får

På den 6-gradiga skalan.