En Vilsen Själ

En Vilsen Själ av Göran Redin.

Vi får följa med folket på Lövberga gård. Anders, Lovisa mamma Karolina och Ebba. De kan nu fylla sina förråd men det behövs mera karlfolk till alla sysslorna.

Karin jobbar på sitt bruk, och har hand om de två föräldralösa pojkarna. Louis De Geer kallar på Karin på en lång resa som inte Karin vet var eller vart det ska föra henne vidare med i sitt unga liv.

Erik är lite vilsen över hur hans liv ska fortsätta, och vad han ska göra i framtiden. Hans första ögonkast på Ture Oxenstiernas syster Margareta går in i ett nytt skede när Margareta kysser Erik.

Kriget fortsätter i Europa och Erika hamnar i Tyskland där hans arbetsuppgifter är höljda i dunkel. Margareta och Ture är hos sin Farbror Axel Oxenstierna, och beslutar sig för en farofylld resa.

Gudomlig! Den är som sammet för mina ögon. Det behövs inga flera ord om den här boken. Nu tänker jag ändå säga några ord. Det känns som om jag är delaktig och precis bredvid karaktärerna som skildras i boken. Den har ett språk som får mig att stanna av tiden, att undfly verkligheten, när jag läser den.

Om ni inte har läst något av Göran Redin får ni släppa allt för era händer och läsa de här böckerna. Jag och några flera med mig tycker att Göran Redin är större än Lars Widding.

Den här boken borde få 12 pistagenötter. Nu ger jag den högsta betyg.

Boken får

På den 6-gradiga skalan

 

 

 

 

 

 

Ett bräckligt liv

Ett bräckligt liv av Göran Redin.

Karin kommer hem en tid till Lövberga efter att De Geer fick henne utsläppt från anklagelserna för Häxeri. Karin har fått med sig mat som är väldigt välkommet efter missväxt.

Erik är ute i kriget med sina kamrater och där det kommer in en väldigt viktig person.

Vi är många som vet vad som hände kungen 6 november 1632 i dimman.

Anders fick hjälp ut ur fängelset och kom hem som ett vrak.

Vilka konsekvenser får fejden för familjen som tvingade Erik ut i krig?

Boken kräver min historiekofta. Jag formligen älskar 1600 – talet.  Ynnesten att få ramla in i detta århundrade och få läsa om det när Göran skriver får alla mina gränser att släppa allt. Han får historien om hur de levde i kriget hur de fick uthärda mycket elände och även bra saker. Göran Redin har gjort det igen. Blandar fakta med en historia om en familj från Lövberga gör han så formidabelt. Slumpen som vi upplever även idag får mig att kura ihop mig i värmen från historiekoftan.

Det här är den tredje boken i serien om Lövberga. En liten hemlighet, det är ännu en bok på gång. Min varma historiekofta kommer snart på igen.

De nya omslagen som presenteras av Historiska Media gör mig så glad.

Boken får

På den 6 – gradiga skalan.

 

 

En skärva av hopp

En skärva av hopp av Göran Redin.

Karin bor i Finspång och är hushållerska åt herr Koeman. Hon hjälper även till med räkenskaperna. Hon har vänner i Vallonerna och lärt sig prata franska.

Hon fick en ovän i den gamla hushållerskan när hennes son dör.

Anders som är nygift går hemma på gården råkar illa ut efter en olyckshändelse på ett dagsverke bönderna måste göra.

Erik Mård han har nu hamnat mitt i kriget. Det härjar många sjukdomar som Erik försöker bemästra.

Alla tre syskonen hamnar i fängelse och det är beroende på allt förtal och viljan att hämnas.

Häxprocesserna i Sverige börjar vid den här tiden på 1630 – 1631 som vi får vara med i den här boken.

Boken är helt i min smak av historia och om hur folket i landsbygden levde och slet. Bra skildringar och lägga in olika historiska personer som vi känner igen.

Vill väldigt gärna ha en fortsättning och följa ungdomarna vidare.

 

 

Ett fjärran krig

Ett fjärran krig av Göran Redin.

Jon Svensson i Lövberga Gård i Björsäters socken, Bankekinds härad i Östergötland. Den norra delen av socknen gränsade till slätten kring Linköping.

Jon och hans Karolina har förlorat många barn men de har Anders tvillingarna Erik och Karin och Lill Ebba.

Historien börjar 29 januari 1610.

Barnen växer upp och Erik får utbildning av Sockenprästen, han lär ut det även till Karin. Karin får hjälpa sin farmor Ebba med läkekonster som hon lär ut till Erik.

Erik blir kär i en flicka. På en dans blir det bråk med den rikaste bondens son. Hotet att bli utskriven till armén hänger över Erik. Prästen ordnar med en plats och undkommer hotet. Men nu har hämnden börjat.

Vi får följa hela familjen till 26 juni 1630

Gustav Adolf finns med i historien. Kriget finns närvarande och väldigt bra skildrat.

Älskar verkligen den här historiska skildringen som Göran Redin gör så bra. Allt skvallrande, hämnd, hoten ,vallonerna som kom till Sverige. De Geer och andra historiska personer finns med här.

Den här boken måste ni läsa och även fortsättningen En skärva hopp som redan finns ute.